thermostaten vloerverwarming

Louise de Graaf

[ad_1]

Thermostaten vloerverwarming: alles wat u moet weten

Leer alles over thermostaten vloerverwarming, inclusief soorten vloerverwarmingssystemen, voordelen en nadelen, en onderhoud en reparatie.

Thermostaten vloerverwarming zijn een geweldige manier om uw huis gelijkmatig te verwarmen en energie te besparen. Er zijn echter veel verschillende soorten vloerverwarmingssystemen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. In deze gids behandelen we alles wat u moet weten over thermostaten vloerverwarming, inclusief soorten vloerverwarmingssystemen, voordelen en nadelen, en onderhoud en reparatie.

Inhoudsopgave

 • Soorten vloerverwarmingssystemen
 • Elektrische vloerverwarming
 • Watergedragen vloerverwarming
 • Vloerverwarmingsinstallatie
 • Voordelen van vloerverwarming
 • Nadelen van vloerverwarming
 • Vloerbedekking en vloerverwarming
 • Onderhoud en reparatie van vloerverwarming
 • Vergelijking met andere verwarmingssystemen

Soorten vloerverwarmingssystemen

Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarmingssystemen: elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarmingssystemen gebruiken elektriciteit om warmte te genereren en deze via de vloer te verspreiden. Er zijn verschillende soorten elektrische vloerverwarmingssystemen beschikbaar:

Kabelsysteem

Een kabelsysteem is een systeem waarbij een elektrische kabel onder de vloer wordt gelegd. De kabel wordt aangesloten op een thermostaat en verwarmt de vloer wanneer deze is ingeschakeld.

Mat- of netverwarmingssysteem

Een mat- of netverwarmingssysteem bestaat uit een mat of net van elektrische kabels die onder de vloer worden gelegd. Het systeem is eenvoudig te installeren en kan worden aangepast aan de grootte en vorm van de kamer.

Filmverwarmingssysteem

Een filmverwarmingssysteem bestaat uit een dunne film die onder de vloer wordt gelegd. De film wordt aangesloten op een thermostaat en verwarmt de vloer wanneer deze is ingeschakeld. Het systeem is zeer efficiënt en kan snel worden geïnstalleerd.

Watergedragen vloerverwarming

Watergedragen vloerverwarmingssystemen gebruiken warm water om warmte te genereren en deze via de vloer te verspreiden. Er zijn verschillende soorten watergedragen vloerverwarmingssystemen beschikbaar:

Verwarmingsbuizen

Bij een verwarmingsbuizensysteem worden verwarmingsbuizen onder de vloer gelegd. Het systeem is zeer efficiënt en kan worden aangesloten op een centrale verwarmingsketel.

Verwarmingsmatten

Bij een verwarmingsmattensysteem worden verwarmingsmatten onder de vloer gelegd. Het systeem is eenvoudig te installeren en kan worden aangesloten op een centrale verwarmingsketel.

Vloerverwarmingsinstallatie

Een vloerverwarmingsinstallatie bestaat uit een verdeler, een circulatiepomp en een thermostaat. De verdeler verdeelt het warme water of de elektrische warmte over de vloer. De circulatiepomp zorgt ervoor dat het warme water door de buizen of kabels wordt gepompt. De thermostaat regelt de temperatuur van de vloer.

Voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen, waaronder:

 • Gelijkmatige warmteverdeling: Vloerverwarming verdeelt de warmte gelijkmatig over de kamer, waardoor er geen koude plekken ontstaan.
 • Energiebesparing: Vloerverwarming is zeer efficiënt en kan helpen energie te besparen.
 • Geen radiatoren nodig: Bij vloerverwarming zijn geen radiatoren nodig, waardoor er meer ruimte overblijft in de kamer.
 • Ruimtebesparing: Omdat er geen radiatoren nodig zijn, is er meer ruimte beschikbaar in de kamer.

Nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming heeft ook enkele nadelen, waaronder:

 • Hoge installatiekosten: Vloerverwarming kan duur zijn om te installeren.
 • Langzamere opwarmtijd: Vloerverwarming heeft een langere opwarmtijd dan traditionele verwarmingssystemen.
 • Moeilijkere aanpassing van temperatuur per kamer: Het kan moeilijk zijn om de temperatuur per kamer aan te passen bij vloerverwarming.

Vloerbedekking en vloerverwarming

Niet alle soorten vloerbedekking zijn geschikt voor vloerverwarming. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gebruikte soorten vloerbedekking:

 • Tapijt: Tapijt is niet geschikt voor vloerverwarming, omdat het de warmte kan tegenhouden.
 • Laminaat: Laminaat kan worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming, maar het is belangrijk om te controleren of het laminaat geschikt is.
 • Parket: Parket kan worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming, maar het is belangrijk om te controleren of het parket geschikt is.
 • Tegels: Tegels zijn zeer geschikt voor vloerverwarming, omdat ze warmte goed geleiden.
 • Natuursteen: Natuursteen is zeer geschikt voor vloerverwarming, omdat het warmte goed geleidt.
 • PVC-vloeren: PVC-vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, maar het is belangrijk om te controleren of de PVC-vloer geschikt is.
 • Vinyl: Vinyl is geschikt voor vloerverwarming, maar het is belangrijk om te controleren of het vinyl geschikt is.

Onderhoud en reparatie van vloerverwarming

Regelmatig onderhoud van uw vloerverwarmingssysteem kan helpen de levensduur te verlengen en problemen te voorkomen. Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende problemen met vloerverwarming:

 • Problemen met lekkage: Lekkages kunnen optreden als gevolg van beschadigde buizen of kabels. Het is belangrijk om eventuele lekkages snel te laten repareren om schade aan de vloer te voorkomen.
 • Vervanging van onderdelen: Onderdelen van uw vloerverwarmingssysteem kunnen na verloop van tijd verslijten en moeten worden vervangen.

Vergelijking met andere verwarmingssystemen

Vloerverwarming heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere verwarmingssystemen, zoals radiatoren, convectoren, luchtverwarming en warmtepompen. Vloerverwarming is efficiënter, verdeelt de warmte gelijkmatiger en neemt minder ruimte in beslag dan traditionele verwarmingssystemen.

Veelgestelde vragen

Is vloerverwarming duur?

Ja, vloerverwarming kan duur zijn om te installeren. Het is echter zeer efficiënt en kan helpen energie te besparen, waardoor u op de lange termijn geld kunt besparen.

Is vloerverwarming geschikt voor alle soorten vloerbedekking?

Nee, niet alle soorten vloerbedekking zijn geschikt voor vloerverwarming. Het is belangrijk om te controleren of uw vloerbedekking geschikt is voordat u vloerverwarming installeert.

Kan ik vloerverwarming zelf installeren?

Het is mogelijk om vloerverwarming zelf te installeren, maar het kan een complexe klus zijn. Het is aan te raden om een professional in te huren om de installatie uit te voeren.

Conclusie

Thermostaten vloerverwarming zijn een geweldige manier om uw huis gelijkmatig te verwarmen en energie te besparen. Er zijn veel verschillende soorten vloerverwarmingssystemen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van uw specifieke behoeften en budget.

[ad_2]

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment

Ads - Before Footer